Zastanawiasz się co zrobić, aby zimny i deszczowy wieczór był bardziej przyjemny? Możesz przygotować np. pyszną czekoladę do picia, która rozbudzi Twoje kubki smakowe i rozgrzeje Cię od środka. Jak ją zrobić wykorzystując do tego naturalną czekoladę?
Aromatyczny napój na bazie naturalnej lub klasycznej czekolady – jaka jest różnica?
Jeśli chcesz rozkoszować się smakiem czekolady pitnej, do wyboru masz kilka możliwości. Możesz iść do kawiarni, przygotować napój z proszku lub zrobić go na bazie naturalnej czekolady. Ostatnia opcja wydaje się najlepsza ze względu na smak i skład takiego produktu.
Czekolada określana jako naturalna różni się od tej klasycznej tym, że powstaje na bazie ziaren kakaowca pochodzących z ekologicznych upraw. Dzięki temu masz pewność, że są one wysokiej jakości. Poza tym nie zawiera dodatku cukru rafinowanego. Co to oznacza? Możesz popijać ją wieczorami bez obaw o nadmierne kilogramy, czy gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi.
Kolejna zaleta takiego napoju to fakt, że jest wegański. Tego typu czekolada nie ma dodatku mleka, w przeciwieństwie do tej o smaku mlecznym, którą kupisz w sklepie. To również dobra informacja, jeśli chcesz zrobić czekoladę pitną swojemu dziecku, które cierpi na alergię na mleko krowie.
Wyjątkowa czekolada pitna ma bazie kuwertury
Czym jest kuwertura czekoladowa i jakie ma właściwości? Zasadnicza różnica między nią, a klasyczną czekoladą jest taka, że zawiera więcej masła kakaowego. To decyduje o jej konsystencji oraz wyjątkowym połysku po obróbce termicznej. Dlatego kuwerturę możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania pysznej pitnej czekolady. Doskonale nadaje się również do zrobienia polewy czekoladowej, którą oblewa się różne słodkości (np. pralinki, muffinki, ciasteczka).
W sklepie możesz kupić gotową kuwerturę czekoladową do przygotowania napoju na gorąco. Wystarczy, że rozpuścisz ją w mleku – może być również to roślinne, jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub masz nietolerancję laktozy.
Czekoladę pitną warto podać z różnymi dodatkami, aby zwiększyć jej walory smakowe. Co możesz do niej dodać? Jedną z propozycji jest klasyczna bita śmietana. Jeśli nie możesz spożywać mleka krowiego, użyj do jej zrobienia mleczka kokosowego. Pamiętaj jednak, aby wcześniej włożyć je na kilka godzin do lodówki.
Co jeszcze warto dodać do pysznej jesiennej czekolady na gorąco? Oprócz klasycznej bitej śmietany lub tej kokosowej mogą być to owoce (np. maliny w syropie). Z kolei, jeśli lubisz mocno czekoladowe desery, dodaj do niej startą czekoladę. Najlepiej, jeśli będzie to produkt bez dodatku cukru, ponieważ wtedy możesz delektować się takim napojem bez wyrzutów sumienia. Taka czekolada wcale nie musi być gorzka. Poszukaj tej, która zamiast cukru ma np. ksylitol, erytrytol, stewię lub nektar z kwiatów palmy kokosowej.
Oczywiście nie jest powiedziane, że musisz wybrać jeden z tych dodatków. Równie dobrze możesz sięgnąć po wszystkie naraz i przygotować niezwykle aromatyczny napój z dodatkiem bitej śmietany, owoców i kawałków czekolady!